Naljepnica kadulja

Med

Med je prirodni slatki dar, kojeg pčele ostvaruju od cvjetnog nektara (nektarski med) ili od izlučenih tvari insekata koje se pojavljuju na stablima u obliku ljepljive tekućine ( medljični med ).
Pčele prerađuju nektar ili medljiku u svojim želucima. Pritom ih oplemenjuju sekretima svojih žlijezdi. Tekućinu potom čuvaju i puste sazrjeti u saću, kako bi se pretvorila u med.
Mi nudimo tri vrste meda, livadni med, med od kadulje i medljikovac.

Naljepnica livada

Cvjetni prah

Pčele sakupljaju cvjetni prah na prašnicima biljaka. Pritom ga obogaćuju različitim fermentima, hormonima i antibiotičkim tvarima, zatim ga izvaljaju u male grudice, oko kojih stvaraju posebnu ovojnicu. Cvjetni prah predstavlja nekakav prstni otisak biljke. Bogati je izvor bjelančevina, aminokiselina i ugljikohidrata, stoga predstavlja prirodni stimulator. Jača imunološki sustav, pruža životnu energiju i potiče tjelesnu aktivnost. Osim bjelančevina, cvjetni prah sadrži čak 22 prirodne aminokiseline, od toga 8 esencijalnih, stoga predstavlja potpunu hranu.

Propolis

 

Pčelinji otrov

Pčelinji otrov je izlučevina žalčanog sustava pčele, a osnovna mu je prirodna namjena štititi pčelu i njezinu zajednicu od neprijatelja. To je gusta tekućina vrlo karakterističnog mirisa i gorkastog, kiselkastog okusa. Pčelinji otrov štiti organizam od zaraznih bolesti, koristi se za liječenje upala zglobova, raznih neuralgija i akutnih upala krvnih žila, kao i u farmaceutskoj industriji, za proizvodnju raznih krema i pripravaka za smanjenje bora. Posebno su opisana liječenja ubodima pčela. Pčelinji otrov i primjena pčelinjeg uboda je prihvaćeni dio osnovne medicine.